Bersalin

pengalaman aku bersalin rasanya xder la jauh beza sgt dgn org lain..tp xslhkan klu nk berkongsi…kot2 la ada yg nk bersalin sama tmpt dgn aku…tp klu ada ayat2 yg kurg selesa nk baca tu diharapkan xyah baca ok…pejam je mata tu..heheheh… aku bersalin kat hosp pakar An-nur Bangi..kat sblh Az-Zahrah…sape2 yg dok area bangi tau la kot…aku memilih doc Fatimah..sblm aku preggy pun mmg aku dok check up dgn dia…aku pilih dia sbb dia sgt gentle walaupun tegas..ske tgk orgnye..sgt tenang…dia amik darah aku pun xrasa sakit..aku ni mmg la sgt penakut dgn jarum..huhuhu…sekali check up abis dkt rm100-200…[-.-“] pd 11/3/2011 adlh hari terakhir aku check up dgn doc sblm aku di induce pd 14/3 sbb kencing manis..haila time ni la plak dtg mcm2 penyakit…time ni aku dh rasa rengat2 kat bhgn bwh tu…ermmm camne ek nk explain..rasa mcm xselesa la..appoinmt aku dlm pukul 12 tghr..so tgk jam bru pukul 10pg..decide dgn hubby g sopping toiletteries bb kat Manjaku..dkt je dgn klinik O&G tuh…time ni aku rasa sgt la xlarat nk berjln…keluar je dr kedai tuh terus aku muntah kat tepi kete…keluar blik segala isi perut yg aku mkn kat kopitiam bangi..cesss…sgt membazir… lpas tu p la blik ke klinik…check BP dgn berat…BP ok..berat 65kg…lg ringan dr sblm aku preggy..padahal aku dh 9bln 9 hari preggy…ishk3…kemudian masuk bilik jmp doc…dkt pintu lg doc dh ckp…cara awak berjln ni mcm dh nk bersalin je…aku terkebil2…sgt cuak ok..terus doc suh baring…dia ckp xpyh scan lg pasal mggu lpas dh scan…dia ckp nk seluk…aku mmg dh tahu dia nk seluk sbb check up yg sblm ni dia ada bgtau…aku dh ready nk kne seluk…time dia masukkan tgn aku xrasa sakit..cuma kurg selesa..tp ble dia pusing sket tgn dia..warghhhh….warghhh…aku xjerit ok..tp aku mmmmm je la sambil pegang tgn doc..xmo dh kne seluk…sakit…slmt doc ni jenis tgn kecik…klu tgn besar..ermmm…xmo pk…time kne seluk tu doc ckp..eh ni dh bukak 3cm ni…lg la aku bertmbh cuak..teringt 3hari sblm check up aku dok bergurau dgn hubby yg pintu aku mgkn dh bukak 2,3 cm hari jumaat nanti…rupa2nya betul…tp aku xrasa sakit apa pun… terus doc suh aku masuk wad dan amik epi…aku dgn hubby terpinga2..alamak dh la xbwk apa2…sehelai sepinggang je nih…tp aku lega gak pasal xpayah induce…org kata induce lg sakit..aku pun xtau…aku pun masuk la wad single bedded…hosp ni ada package utk org bersalin..leh tgk kat laman web dia…time ni aku suh hubby blik umah amik barg…sbb doc ckp anak 1st biasanya ambil masa sket nk keluar…aku pun dok la sorg2…kemudian ada la nurse masuk check BP dgn heart beat bb….nurse tny dh membuang ke blm?aku jwb blm…terus nurse tu keluar amik ubat…dia masuk ikut blkg..ni 1st time aku kne gini..agak malu jgk..hehehhe…xsmpi seminit terus aku g toilet…wah sgt best…hahahahha…lpas tu terus dia letak mesin tu ikat kat perut aku nk tgk heart beat bb..sgt la xselesa..time ni aku tgk dh pukul 1 tghr… aku pun lyn la tv..boring gler dok sorg2…aku xrasa sakit apa pun…cuma kurg selesa klu bb bergerak…kul 2.30pm nurse masuk suh masuk Labour Room…wah time ni tersgt la cuak…nurse yg baik hati tp muka leh thn garg ni masuk dgn kerusi roda..aku ckp xper sy nk jln je nurse..nurse tu suh jgk naik…aku naik je la..karg xpasal2 mkn penampo..hahahha..xder la..nurse ni baik..siap borak2 lg…ske sgt kat dia…tp lupa lak nama dia…aku pun masuk la LR…besar dia sama je dgn bilik single tu…aku tgk xder apa2 barg pun…aku ingt aku nmpk la gunting ke apa ke segala benda yg tajam2 tuh..huh scary… nurse pun tny nk amik epidural tak…doc ada nih….nakkkkkkkkkkkkkk sesgt..hahahah…walaupun org kata xaci la bersalin guna epi…ada aku kesah??bkn pki duit ko pun…aku xmo trauma bersalin sbb aku nk preggy lagik..xkisah la klu pahala aku kurg pun…wahahahah…terus doc pakar anaestatic (tul ke ejaan aku?) masuk…dia suh aku duduk kat hujg katil sambil pegang bantal..kne bongkok sket…time ni hubby aku dh smpi..dia masuk bwk sekali dgn air selusuh dan kurma…dia terus pegang tgn aku pasal dia tahu aku mmg penakut yg amat time nk kne suntik..nak2 ni 1st time kne suntik ikut tulg blkg lak tuh…tp ajaibnye aku xrasa apa2 pun..wah doc ni sgt terer… kemudian aku pun baring…time ni dh pukul 3pm…dia pun masukkan ubat epi tuh…dgn air kat tgn aku..tp time cucuk kat tgn tu sakit sket…uhuk…aku pun dok menunggu la dgn hubby…time ni aku xblh nk berckp..cuma senyum2 je..pasal sgt2 rasa xselesa..walaupun ada epi tp bkn sepenuhnya…aku still rasa xselesa klu bb gerak..tp xsakit..nurse ckp klu aku xamik epi tu sure aku dh bernyanyi2 kat situ…lalalalala…(^_^)v tgk2 dh pukul 5pm…nurse dtg check bukaan..dh 5cm..wahhh…aku xrasa sakit pun…time dia seluk pun aku xrasa apa…sila la seluk lg…ngeh3…pukul 8pm doc dtg check..still 5cm dr ptg td..kecewa rasanya..lmbt lak nk bukak jln ni…doc tu ckp lg pintu rahim mcm senget ke kiri sket..eh camne bb nk kuar ni?huwaaa…lpas tu terus doc pecahkan air ketuban…aku xrasa apa2 pun..yela pinggang ke bwh kebas..so mmg xrasa la apa2 pun..yg aku nmpk nurse bwk mangkuk…lpas tu doc kata dia nk blik kejap pasal mertua dia ada kat umah..nanti dia dtg blik..huwaaa doc jgn tggl kan daku…slmt umah dia dkt je… time ni hubby xputus2 baca doa dgn letak air selusuh kat dahi aku..dia suh aku minum..tp aku xmo….dh la ada rasa mual2 lg…tp dpt la 5sudu kot aku minum…dia pun aku tgk dh makin cuak..dok berjln ke hulu ke hilir..pening pala aku..terus aku suh dia duduk…dia nk pegang tgn aku, aku xnak..entah la..rasa sgt2 xselesa time ni..dgn heart beat bb yg xmenentu..klu aku baring ke kiri heart beat dia jatuh..klu aku mengiring ke kanan bru heart beat dia ok…bb pun alah dgn ubat kat tgn aku tu…kesian dia… pukul 10pm aku dh rasa sgt2 xselesa..tp xrasa sakit…aku dh rasa mcm ada benda nk terkeluar…time ni bb bergerak sgt2 aktif..aku leh nmpk perut aku tu bergerak2..terus nurse seluk lg..dia ckp pintu rahim dh lurus dan dia ckp mmg dh bukak sepenuhnya..dia suh push sket2…dan dorg call doc..harap sgt jgn la bb kuar time doc xder…time ni la aku nmpk lebih kurg 4-5 org nurse dok keluarkan peralatan..wah byknye benda2 yg menakutkan…hahahha..nurse dh letak kaki aku kat tepi katil tuh…lpas tu dia suh pegang besi kat tepi..so aku pun push la sket2…hubby aku lak dok pegang tgn aku..aku ckp xpayah..aku nk pegang besi…terus dia kuarkan hp amik video… ble nmpk muka doc lega rasanya..terus doc suh push sekuat hati..time push tu dgr gak bunyi gunting…doc gunting bhgn bawah tu…tp xrasa pape..aku pun push la dgn lebih kurg 3x push dlm 1 nafas je dh keluar Adam Haikal bin Hafiezf Izzuddin tu pd pukul 10.24pm hari jumaat…wah terer gak aku push..nurse pun ckp aku bersalin senang…dia tny awak g kelas antenatal ke??xder maknanya..hehehe…tgk bb keluar tali pusat terbelit kat leher..patut la heart beat dia xstabil..slmt xder pape…dan bb jerit sgt kuat smpi doc pun terkejut…doc pun bg bb kat aku..perasaan aku?entah la…aku cium bb..wah wangi…dlm hati aku ckp..ni ke anak aku?hhahahha… time doc nk jahit aku dh rasa cuak sbb dorg dh matikan epi tuh…doc tny sakit ke..aku jawap ada la rasa tajam2 sket..terus dia cucuk bius..wah tq doc..dia mmg la tahu aku ni penakut…tp lpas cucuk bius tu terus aku rasa nk muntah…mmg la aku alah dgn benda ni..doc masukkan ubat tahan muntah lak….tp aku tetap muntah..ermmm…lpas abis semua…nurse tny nk mkn ke tak pasal aku xmkn pape lgsg…aku pun kata ok…lpas mkn pun muntah lg..alahai nasib2…time kat LR abg kyoi, kak ju dgn osman masuk tgk aku…tq2.. kemudian pukul 12am dorg hantar aku masuk bilik…dan kemudian in laws aku pun smpi…slmt mggu tu skola dh cuti..mak mertua la yg jaga bb dan aku…tq sgt2…xder apa2 yg blh di balas…dan ble berpantg pulak sgt la membosankan..huwaaaa…nanti la citer kat entry yg lain…huhuhu…dan kos semua termasuk epi tu rm2800++ utk 3 hari 2 mlm…aku keluar pg ahad…ok la tu kan… terima kasih xterhingga kpd doc fatimah and team..good job.. sedikit tips sblm bersalin.. 1) 2mggu sblm jangkaan bersalin sila la pack barg2 keperluan..klu blh letak siap2 dlm kete…just in case..jgn jd cam aku…kesian hubby kne blik seremban 2 amik barg…pastu patah blik…huhuhuh… 2) dptkan mana2 bidan dan beli barg2 utk berpantg…klu normal hari pertama blik umah je dh blh urut… 3) minta maaf dgn semua org..nak2 hubby dan parents…especially emak.. 4) jgn ngengada nk jln jauh2..karg terberanak saper susah? 5) pilih doc dan hosp..pastikan brape kosnye..jgn nk nyusahkan org lain..ini blh di riki masa awal2 pregnant…klu dh tahu brape kos, sila la menabung…klu rasa nk bersalin kat swasta nasihat aku kne ada paling kurg 10k..sbb takot terpaksa c-zer…apa2 kemungkinan blh berlaku..nk free g gov je…ada hosp gov yg ok..tp layanan mgkn berbeza…yelah kat hosp gov ramai patientnye..bersabarlah… 6) hubby kne tahu peranan semasa isteri nk bertarung nyawa…blh la tny2 org or tny pakcik gugel pun blh.. 7) barg2 bb kne basuh awal2 dan beli sebln awal…slmt aku sempat basuh 2 hari sblm bersalin…dan sempat beli toiletteries sblm masuk LR..mmg la last minute…hehehhe…

 my baby after a few hours of life in this world

Advertisements
Posted in Uncategorized | 1 Comment

Pregnancy

Ramai yg bertny camne aku leh preggy..sementara haikal tgh tdo ni meh aku story mory sket…aku preggy stlh menunggu 3thn dgn kami yg tggl berjauhan…sedey wei…tp penantian itu sgt2 berbaloi…antara perkara yg kami buat:

1) jumpa doc..lebih baik yg pakar..cari punca masalah..ikut kemampuan masing2..klu xmampu g LPPKN..jgn menyushkan org lain…tp kne cue la..klu pakar cepat sket….

2) dh jmp masalahnye, cari jln penyelesaian..kesabaran itu penting sbb semuanya menuntut masa, duit, komitmen dll lg..rasa2nya aku dh abis dkt 10 ribu kot..

3) suami mesti BERHENTI MEROKOK…PENTING!!!!

4) exercise satu hari 1km…SANGGUP?

5) turunkan berat badan

6) jaga pemakanan…klu blh xyah mkn nasi..amik lauk je…itu pun yg rebus2…aku just mkn biskut oat dgn sup kembel…MAMPU?

7) g URUT..pastikan tukg urut yg betul2 blh mengurut…kne tahu urut bhgn rahim sepatutnye tdk menyakitkan…klu sakit maknanya tukg urut tu slh..

8) bykkan berSEDEKAH…xkish la brape hinggit pun..dan juga jgn lupa bg parents duit even dorg dh ada duit sndr dan selalu jenguk mereka..kepulangan anak2 paling dinantikan..

9) berDOA setiap kali lpas solat…percayalah ALLAH maha mendengar dan sentiasa bersama2 kita….

10) last skali lpas abis buat segala macam benda ni…berTAWAKAL lah…jgn putus asa dan berhenti berusaha…

setakat ni tu je la yg aku ingt…yg penting benda ni xblh buat sorg2…kne ada sokongan dr inche suami…klu masa ni pun xblh nk bg komitmen apatah lg ble ada anak..chayok2..lpas ni aku nk taip pasal pengalaman bersalin pulak..

-amrah-

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Long weekend…

At last sempat gak aku bukak balik blog ni. Bukan apa just recently wired back to internet. Pikir2 balik, boleh je survive xder internet and astro ni. Tapi bila memikirkan apa yg difikirkan sebelum ni… huishh, xboleh hidup tanpa internet n astro. Beyond coming this Monday n also new LED TV la… (Bulan depan dah start pose untuk Raya 2011). Pengumuman, untuk tahun 2011, tiada pemberian duit raya. Sekian.

Ada yg tanya, apa beza LED,LCD,Plasma, HD, Full HD HDMI, dan lain lain lagi. So aku share sikit ilmu (tak banyak pon).

Mula2 kita tgk LCD

Sapa yg pakai laptop/notebook, yg anda dok ngadap tu adalah LCD display. Cuma xder antenna n saluran TV je. So besarkan skrin monitor laptop anda n tambah antenna maka jadilah ia LCD TV.

Plasma… hmm mcm istilah kimia je. Kalau LCD guna cecair (Liquid Crystal Display), plasma guna gas. Ni je yg beza antara LCD ngan Plasma.

LED ni sebenarnya sama je ngan LCD, beza dia kat punca cahaya. LCD guna satu atau 2 lampu kalimantang ntuk cahaya. LED plak guna LED yg kecik2 tu untuk cahaya. Kalau kita compare, lampu kalimantan besar, sebabtu LED ni nipis, n LCD agak gemuk

Mana yg lebih bagus? Apa tu HD, Full HD? Ha… bersambung dgn entry lain.

Check out at

1. http://www.sonystyle.com.my/ProductListing/SubPCategoryListing.aspx?catid=193

2. http://www.samsung.com/my/consumer/television/television/index.idx?pagetype=type_p2&

3. http://www.lg.com/my/tv-audio-video/televisions/index.jsp

Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Mari mengecat

Setelah sekian lama dok pikir, akhirnya siap juga list2 kaler yg nak dicat kat rumah baru. Mcm2 pasal cat kena tau.. emulsion ke.. acrylic ke huhu bak kate orang pening kepala. Lagi satu, tukang cat, cat mahal pon tapi kalau tukang cat hampeh hampeh jugak jadinya. So…. google la sikit..

Sedikit info, ni summary apa yg dibaca dan dikongsi:

1. Pilih cat yang anda mampu miliki, tapi jgn ambil cat yg terlalu murah.

2. Decide nk pakai cat jenis apa, matt, satin ke, glow ke. Matt tak kilat, mcm cat asal dinding rumah.

3. Low VOC dalam bahasa mudah bermaksud rendah kandungan bahan bertoksik.

4. Buat anggaran brape tin nak pakai, elakkan guna cat campuran (mix paint) sebab susah nak dapat color yg konsisten bila anda buat batch kedua. Lagi senang nak ingat color code satu tin.

5. Simpan color code cat rumah anda, mana tau anda perlukannya satu hari nanti. Main agak2 confirm lari color.

6. Last sekali, dapatkan tukang cat yg ok n murah macam saya.. tq k.syam. Sapa dok area seremban/nilai boleh PM untuk info lanjut.

7. Tertinggal, ronda2 dulu kedai cat sebelum membeli, compare harga. Kt Seremban, kedai cat TH menjadi pilihan ramai.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

World premiere.. our son’s face

Alhamdulillah urusan pagi ni berjalan lancar. this is the first image of our son. 6 kali amik, pemalu kot orgnya… ikut sapa la agaknya… doktor kata semuanya normal.. alhamdulillah…

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Bedroom set

Ysterday ptg pusing satu seremban cari bedroom set. Pagi tu setelkan brg2 lektrik dulu. So head to Seng Heng at Tesco Extra. Nafsu membeli mula membuak2 lepas tgk itu ini… kalau tak dicontrol.. mau semput wallet dibuatnyer. Objektif adalah mencari hob n hood. Jumpa satu brand, menarik n harga pun OK. less thank RM2k. Dh pasang baru upload gambar.

Usha2 TV 40 inci, berkenan tul ngan Sharp Quatron baru tu… gmbar mmg lawa… kena sabarkan diri.. ingat niat asal… Dekat 2 jam kat situ this is what we bought:

1. Two door fridge
2.Hob n hood
3. Aircond
4. Water Heater
5. Oven ( boleh buat pizza sendiri pasni).

Mlm plak pi cari bedroom set Rahang. Singgah di kedai XX, perghh mmg lawa set2 dia n tilam2 pun tahap tk bgn tido. Kira2 over the bajet. So singgah satu lagi kedai, nama kedai Permai Perabot, queen set ngan tilam kat sini murah. So kitaorang agree nak amik bedroom kat sini. Mcm mana rupanya, tunggu la bila depa dah antar.

Which is your favorite bedroom set?

Posted in Uncategorized | 4 Comments

Hari Sabtu

Hujan baru nak reda sejak semalam. Riuh rendah sebab bebudak mandi kat pool. Gambar dr bilik terus nampak pool..

Plan today is to go and finalize the kitchen cabinet and angkut some barang, pindah skit2. Ikut hati nak buat mcm dlm TopChef.. tapi bk kata orang ikut hati mati…. So buat yang mampu la dulu. Survey2 la jugak dlm laman sesawang (web pages).  Kriteria kitchen cabinet  biar ada function daripada lawa semata2. Pada yg plan untuk buat kitchen cabinet boleh gak refer2 info kat links di bawah:

1. http://www.jlkitchen.com/kitchen-design-layout.html

2. http://panduandapur.blogspot.com/

Posted in Uncategorized | Leave a comment

PD

Today is the second day in PD. Tapi hari ni aku penat giler… nasib baik boleh drive.. sekali sekala terlelap jugak.. marabahaya tul..

Now I’m juggling between 3 houses, Kajang, Seremban 2 n PD. mcm org kaya je…. Kajang is my current house, menyewa je, PD is where my wife is staying for the next month and of course Seremban 2 is the house of our own (technically its the bank’s).

So Jnuary will be hectic sebab nak pindah2 lagi… ada sapa mau keje part time?

 

Posted in Uncategorized | 1 Comment

A new chapter…

Starting tomorrow, my wife will be teaching at Poli PD. Alhamdulillah, our wish and prayers have bee answered. It was really a surprised as my wife targeted in the early January’11. Surprised as it as quite chaos, we need to find accommodation. Again, Allah show HIS mercy upon us. We manage to get an apartment near Teluk Kemang, which is so near to Poli PD. The best part is that we can opted to stay for 1 month. BTW did I mention it got a swimming pool?? The cost??? Under RM0.5K.

Our new house is also almost finish, yg tinggal kitchen cabinet and a few items. Mana nak dapat upah cat murah kat area Seremban? End of January’11 is the last day for me to be a Selangorians. I will follow the footstep of my cousin Ramzul to be a Negerians. A lot of packing to do then…:(

Next Monday, our baby will undergo the first detail scan. Mudah2an Allah memudahkan urusan.

A few slides of our new home.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

New equipment….

Penat.. satu hari berjalan.. berjalan membeli-beli…. Sabtu lepas.. parents datang dari Dungun. Ada plak laksa and ikan siakap masak masam manis.  perghhh layan..

Back to the medical checkup, the doctors scan showed it is he…. yup a boy… jd dgn itu maka aku ngan wife aku decide masa untuk bershopping barang baby… sementara masih ada tenaga n perut masih agak kecil…

Since we are going to Seremban, so kitaorang terus survey langsir n lighting. Alhamdulillah selesai urusan. Harga lampu n kipases (plural utk kipas) ok la… Dah pasang aku uplod gambar..

Lepas beli brg2 rumah.. kitaorang pun beli brg untuk our coming son.. skit kat Jusco.sikit kat Bangi…. kang beli banyak lak mcm over excited lak..




Posted in Uncategorized | Leave a comment