Mari mengecat


Setelah sekian lama dok pikir, akhirnya siap juga list2 kaler yg nak dicat kat rumah baru. Mcm2 pasal cat kena tau.. emulsion ke.. acrylic ke huhu bak kate orang pening kepala. Lagi satu, tukang cat, cat mahal pon tapi kalau tukang cat hampeh hampeh jugak jadinya. So…. google la sikit..

Sedikit info, ni summary apa yg dibaca dan dikongsi:

1. Pilih cat yang anda mampu miliki, tapi jgn ambil cat yg terlalu murah.

2. Decide nk pakai cat jenis apa, matt, satin ke, glow ke. Matt tak kilat, mcm cat asal dinding rumah.

3. Low VOC dalam bahasa mudah bermaksud rendah kandungan bahan bertoksik.

4. Buat anggaran brape tin nak pakai, elakkan guna cat campuran (mix paint) sebab susah nak dapat color yg konsisten bila anda buat batch kedua. Lagi senang nak ingat color code satu tin.

5. Simpan color code cat rumah anda, mana tau anda perlukannya satu hari nanti. Main agak2 confirm lari color.

6. Last sekali, dapatkan tukang cat yg ok n murah macam saya.. tq k.syam. Sapa dok area seremban/nilai boleh PM untuk info lanjut.

7. Tertinggal, ronda2 dulu kedai cat sebelum membeli, compare harga. Kt Seremban, kedai cat TH menjadi pilihan ramai.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s